Joeri van Oeffel │ De kracht van wetenschap
Al enkele jaren ben ik druk doende om duizeligheidsklachten uit te pluizen en zonodig te ‘bestrijden’.
Was het maar een kwestie van het juiste middeltje bij de kwaal.
Duizeligheid is een complexe klacht, lastige materie. Het fenomeen duizelig zijn is misschien wel het meest divers uitgelegde gezegde. Mensen spreken van dol zijn, duizelig zijn, het hebben van een dronkenmansgevoel, een centrifuge of draaimolengevoel, instabiel zijn maar ook minder duidelijke omschrijvingen als wazig zijn, niet helder zijn, een zweverig gevoel hebben zijn allemaal termen die mensen gebruiken om hun klachten te beschrijven. Maak daar maar eens chocola van?!
Toch is het vraaggesprek dat de fysiotherapeut houdt met patiënten het belangrijkste onderdeel van het onderzoek. De omschrijving van de klachten door de patiënt, zal moeten leiden tot het vormen van hypothesen en moet richting geven aan je onderzoek.
Natuurlijk hebben de meeste patiënten ook al in veel gevallen een eigen onderzoek gedaan. Wie raadpleegt ‘dokter Google’ niet bij dat gekke, akelige gevoel waar je last van hebt? Wanneer op je Google de zin ‘ik ben duizelig’ ingeeft krijg je 667.000 hits. Het internet kan hulp bieden bij klachten, maar 667.000 keer hulp is misschien veel van het goede.
Wat dan als je ‘oefeningen bij duizeligheid’ ingeeft? Het aantal hits slinkt al, nu 414.000 keer raak.
Laten we bij afbeeldingen het eerste plaatje eens gebruiken; hierin worden de oefeningen uitgelegd zoals beschreven door dokteren Brandt en Daroff. In 1980 beschreven zij een huiswerkprogramma voor draaiduizelige patiënten. Het toepassen van dat programma gaf, volgens de kennis die op dat moment voor handen was, bemoedigende resultaten. Patiënten beschreven verbetering in hun gerapporteerde klachten.
Nu heeft wetenschappelijk onderzoek over de jaren een vlucht genomen; nieuwe ideeën worden gaandeweg opgeworpen, soms ook weer afgeschoten. Ook de oudere kennis wordt weer onder de loep genomen en vergeleken met de nieuw verworven kennis. Dit is de kracht van wetenschappelijk onderzoek. Zoals eerder benoemd is duizeligheid een complex probleem en alles behalve afgebakend. Dus in de huidige tijd worden zulke klachten nog altijd te uit en te na onderzocht.
Hoe zit het dan met de huidige stand van zaken?
Zoals nu blijkt zijn de behandelmanoeuvres voor BPPD (goedaardige positieduizeligheid) volgens Epley en Semont vele malen effectiever dan de oefeningen volgens Brandt en Daroff.
Toch worden Brandt en Daroff oefeningen in de praktijk vaak nog meegeven aan patiënten, ondanks de bewezen verminderde effectiviteit. Het behandelen van draaiduizeligheid, in dit geval BPPD, is effectief maar geen pretje. Je kunt dus maar beter meteen de beste behandelmethode toepassen!
Deze website en dit blog zijn mede om deze reden in het leven geroepen. Een ideaal podium om je expertise kenbaar te maken.
Om onze bijdrage te leveren aan een gezondheidsprobleem dat invaliderend, angstig en stiekem groter is dan gedacht!