Joeri van Oeffel │ ‘Een lijstje is een boei in een enorme zee van informatie’
Oké, het hele internet staat vol met lijstjes voor de beste films, smartphones, televisies en series. Soms is het goed om mee te lopen in de pas. Alleen dit keer een lijstje wat te doen bij duizeligheidsklachten en deze tips kosten uiteindelijk niks!
Op het moment dat je overvallen wordt door een aanval van draaiduizeligheid, staan hieronder 5 tips die je kunt ondernemen om vat te krijgen op je klachten ofwel kunt identificeren wat voor klachten je hebt.
-1- Omschrijf voor jezelf wat voor soort duizeligheid je hebt, hoe lang deze aanhoudt en of deze opwekbaar is.
Zie het maar als een soort dagboekje, om voor jezelf helder te krijgen waar je mee te maken heeft. In het geval van een actieve BPPD, is het klachtenpatroon vrij zwart-wit; de klacht voelt als een draaisensatie, echte draaierigheid komt in aanvallen welke niet langer duren dan maximaal 2 minuten. Daaromheen kun je wel duizeligheid ervaren maar het echte draaiende gevoel duurt kort. Daarbij zijn de klachten typisch opwekbaar door bewegingen van lijf en/of hoofd. Zittend op de bank, niet bewegend zal er geen duizeligheidsaanval worden getriggerd bij BPPD. Ervaar je de klachten anders dan hierboven beschreven, dan wordt de kans dat er sprake is van BPPD een stuk minder aannemelijk.
-2- Neem contact op met ons!
Heb je het idee dat de duizeligheid wordt veroorzaakt door BPPD, dan is het raadzaam een afspraak te maken met een gespecialiseerde fysiotherapeut. Wij kunnen de diagnose BPPD stellen en goed behandelen.
Duizeligheidsklachten kennen veel oorzaken en zijn in veel gevallen onschuldig, maar niet in alle gevallen. Bij twijfel, raadpleeg altijd je huisarts.
-3- Pas op dat je niet valt!
BPPD is op zichzelf onschuldig; natuurlijk is het duizelige gevoel heftig en kan het misselijkmakend zijn, de aandoening zelf is goedaardig. Het gevaar schuilt in het feit dat mensen de klacht niet goed genoeg herkennen en daardoor de draaisensatie onderschatten waardoor men kan vallen. Bij het wisselen van houding wanneer je uit bed komt of opstaat uit een stoel, kan een trigger zijn voor een aanval. Zorg dat je de aanval even doorstaat door te blijven zitten of staan, al dan niet met steun. De aanval dooft vanzelf uit.
-4- Blijf in beweging en ga niet in bed liggen bij klachten (tenzij echt niet anders kan).
Als je flink duizelig bent, nodigt dit natuurlijk niet uit om met plezier te gaan bewegen. Toch is in het geval van BPPD juist zinvol om te bewegen. Als we kijken naar het oorzakelijke probleem van otolieten (kristallen) die zich op een plek bevinden in het evenwichtsorgaan waar ze je vervelende probleem veroorzaken, is het doel van behandeling om de otolieten te verplaatsen. In de behandelkamer maken we gebruik van repositiemanoeuvres; we herpositioneren die otolieten naar een plek elders in het evenwichtsorgaan waar ze geen problemen geven.
De patiënt helpt hierbij door te blijven bewegen want BPPD klachten hebben ook de neiging om met tijd zelf te herstellen (pas op: dit kan enkele maanden duren). Door zelf goed in beweging te blijven kan het otolietenbrok uiteen vallen wat klachtenvermindering geeft.
Het in beweging blijven moet natuurlijk wel geïnterpreteerd worden in samenspraak met punt 3!!
-5- Herken je de duizeligheid?
Helaas kan BPPD een terugkerend karakter hebben. Inherent aan de aandoening is er een recidiefkans. Bij meer dan 30% van de personen die BPPD klachten hebben ervaren komen de klachten in een latere periode terug. Vooralsnog is daar niks aan te doen. Herkenning maakt wel duidelijker waar je mee te maken hebt en hoe je er mee om moet gaan. ‘Elk nadeel hep ze voordeel’ om maar in voetbaltermen te blijven.
Zo, de eerste top 5 van deze website is live, doe er je voordeel mee. Wie weet heb je de tips al toegepast voordat je naar ons toekomt. Dan is hulp bieden voor ons alleen maar makkelijker!